Наши статии

Секогаш актуелни

Поради големите топлини и влажност во текот на летото се зголемува лачењето на секреција, поради што дел од површината на кожата станува масна и акнте се речиси неизбежни. Поради изложување на високи температури, зголеменото потење и примената на несоодветн козметички... read more

Хиперкератоза

Хиперкератоза е здебелување на површинскиот слој на кожата – епидермисот,. Во овој слој на кожата клетките содржат висок процент на кератин, протеин кој ја прави сува и многу тврда. Во некој случаеви настанува абнормална состојба и областа станува изразиво сува а кожата груба и тврда.

read more

Како да се негува мешовита кожа?

Иако комбинираната кожа вклучува и хиперсебороични подрачја и истите се склони кон акни, во никој случај не треба да правиме генерален пристам во негата на кожата со користење производи наменети за масна кожа.
Луѓето со овој тип на кожа треба да се се грижат за реакциите на кожата кои се често поврзани како со сувите така и со масните делови од кожата.

read more

Другата страна на сонцето

Поврзаноста на човекот со сончевата светлина одсекогаш е присутна, уживајќи во благодетите што ги нуди… не само поради светлината и топлината туку и поради многу позитивни ефекти кој делуват врз организмот и улогата во регулација на физиолошките процеси во телото кој не може да ги замени ниту еден друг вештачки извор. Сончевата светлина е неопходна за синтеза на витамин Д, кој има важна улога во бројни процеси.

read more

Април месец посветен на розацеа

Кожата склона кон црвенило е многу чувствителна, па затоа е препорачливо да се користи дермо – козметички производи чија активна супстанца ги задоволува потребите на токму на овој тип кожа.

read more

Сапун или синдет

Сапунот е најстаро средство за чистење на кожата. Ние го користиме претежно за миење на рацете и лецето, а некои и за миење на телото. Иако е во употреба речиси 5000 години, продажбата на сапун секоја година се намалува! Причина за тоа епридонесоа дерматолозите кој се почесто укажуваат на штетните ефекти на сапунот. Сапунот се произведува со реакција на природно растителни или животински масти со силни бази. За време на миењето на кожата т.е. кога има реакција со вода, сапунот реагира доста силно за да одмасити и исчисти кожата.

read more

Најголеми достигнувања во дермокозметиката

За да се обезбеди максимална безбедност на најчувствителната кожа, Дерматолошката Лабораторија Avène поставија темели на новата генерација дермокозметички производи благодарение на откритијата за уникатно производство на препарати кој содржат само основни и неопходни состојки за кожата, БЕЗ кознерванси или супстанци кои делуват како конзерванси.

read more

Се што треба да знаеме за розацеа

Розацеа е промена на кожата на лицето, што се манифестира со црвенило на образите, со проширувањето на малите крвни садови, а понекогаш и појавата на мали до големи “мозолчиња”. Ваквата промена на кожата на лицето е често придружена со субјективните симптоми – чешање, печење и затегнатоста. Оттука кожата многу лесно се разуменува при промена на температурата (на пример, по влегувањето во топла просторија или во близина на извор на топлина).

read more

3 Чекори до меки и нежни петици

Никој не сака да има груба и испукана потпетица, но ако доколку не сте во можност редовно да одите на педикир можете сами, во неколку чекори да си направите третман за поубави и нежни стапала.

read more

Хидратација на кожата

Ги немате променето вашите животни навики а вашата кожа е се помалку еластична и ја чувствувате како да не е твоја? Постанува се повеќе груба, речисти до пукање на кожата? НЕДОСТАСУВА ХИДРАТАЦИЈА (ВОДА)! Во стварност тоа и не е некое изненадување, бидејќи ова е една од најчестите и широко распространети проблеми на сите. Под ваквото влијание може да биде секој. без разлика дали станува збор за маж или жена, возраст од 30 или 60 години, со посвелти или потемни тенови на кожа. Иако ова е многу чест проблем, хидратацијата на лицето е универзален совет за убавина.

read more