ЗАШТИТА ОД СОНЦЕ

Сончевите зраци се исклучително важни за многу витални функции, како што е потикнување на создавањето на витамин Д, еден од клучните фактори за здрав раст и развој на коските… но, ако сакаме сонцето да стане и да остане пријател на нашето здравје, важно е да знаеме како да се однесуваме.

Пред изложување на сонце, важно е да се консултираме со стручно лице (лекар) за да се утврди Вашиот фототип на кожа и да го избере најдоброто ниво на заштита што одговара на истата. Ако сте работник кој работи на отворено и не сте во можност да избегнете изложување на сонце од 11:00 до 16:00 часот, неопходно да користите многу висок фактор за заштита од сонце. Докажано е дека ако кожата се штити од ултравиолетовите зраци почнувајќи од рано детство и во текот на животот, ризикот од малигни промени на кожата е сведен на минимум.

Сепак, важно е да се знае дека нема препарат за заштита од сонце кој ќе обезбеди сто проценти заштита, т.е тоа е само еден сегмет од третманот за заштита од сонце. Затоа, препорачливо е да се почитуваат одредени правила:

  1. Избегнувајте излегување на сонце меѓу 12 и 16 часот.
  2. Нанесувајте препарати за фото-заштита пред излегување на сонце.
  3. Неопходно е често нанесување од препаратот, особено по потење, пливање или бришење со крпа, заради одржување на заштитата.
  4. Нанесувањето на фото-заштитни препарати не значи дека може да се остане на сонце продолжено време.
  5. Прекумерното изложување на сонце претставува вистинска опасност по здравјето.
  6. Да се употребуваат алишта за заштита од сонцето (капа, очила за сонце, маици…)
  7. Бебињата и малите деца да не се експонираат на директна сончева светлина.

Avène заштита од сонце – 1 во Европските аптеки!

Како експерти за чувствителна кожа, дерматолошките лаборатории на Avène ја развиле единствената SunSitive protection формула која овозможува тројна заштита од сонцето и го штити генетскиот материјал во клетките на вашата кожа од оштетување (DNA protect)

  • Фотозаштитниот комплекс обезбедува долготрајна и максимална заштита на осетливата кожа кај децата и возрасните од УВА-УВБ зраци; фотостабилни и водоотпорни
  • Антиоксидансот Pre-tocopheryl ги заштитува клетките на кожата од штетните ефекти на слободните радикали.
  • Avène Термалната Изворска Вода, благодарение на уникатниот состав, ја смирува кожата и делува противвоспалително

Avène производите за заштита од сонце може да ги користат сите генерации, почнувајќи од најмалите деца па се до возрасните со чувствителна и нетолерантна кожа, бидејќи производите не содржат парабен, алкохол и Octocrylene.

Изворедниот квалитет на производите на Avène за заштита од сонце го потврдува и меѓународната организација Skin Cancer Foundation и Европската Skin Cancer Foundation, кои се борат против најчестото малигно заболување во светот – рак на кожата и тоа: со превенција и едукација за малигните тумори на кожата, како да се заштитиме од сонцето, техники за рано откривање, само-прегледување на кожата за рано откривање како и со итни и ефикасни методи на лекување.