Секогаш актуелни

Поради големите топлини и влажност во текот на летото се зголемува лачењето на секреција, поради што дел од површината на кожата станува масна и акнте се речиси неизбежни. Поради изложување на високи температури, зголеменото потење и примената на несоодветн козметички...

Хиперкератоза

Што е хиперкератоза? Хиперкератоза е здебелување на површинскиот слој на кожата – епидермисот,. Во овој слој на кожата клетките содржат висок процент на кератин, протеин кој ја прави сува и многу тврда. Во некој случаеви настанува абнормална состојба и областа...

Како да се негува мешовита кожа?

Иако комбинираната кожа вклучува суви и хиперсебороични подрачја и истите се склони кон акни (во Т-Зоната), во никој случај не треба да правиме генерален пристап во негата на кожата со користење производи наменети за масна кожа. Луѓето со овој тип на кожа треба да се...

Другата страна на сонцето

Иако не ја спориме важноста на сочевата енергија, сонцето треба да се консулмира во умерени количини, имајќи на ум дека “отровот се крие во количина”. Поврзаноста на човекот со сончевата светлина одсекогаш е присутна, уживајќи во благодетите што ги...

Април месец посветен на розацеа

Кожата склона кон црвенило е многу чувствителна, па затоа е препорачливо да се користи дермо – козметички производи чија активна супстанца ги задоволува потребите на токму на овој тип кожа. Заради динамичниот начин на живот често се наоѓаме во ситуации каде што...

Сапун или синдет

Сапунот е најстаро средство за чистење на кожата. Ние го користиме претежно за миење на рацете и лецето, а некои и за миење на телото. Иако е во употреба речиси 5000 години, продажбата на сапун секоја година се намалува! Причина за тоа епридонесоа дерматолозите кој се...