our-history MK

Horse

1736Откривањето на медицинскиот квалитет на изворот во Avène: Поради тешка болест на неговота кожа, коњот на Маркиз од Rocozels бил пуштен слободно да шете низ Црна Планина во југозападна Франција.Тој го пронашол термалниот извор во близина на Avène, а по редовното пиењето од изворот и тркалање во неговите води, со тек на времето болеста на неговата кожа е целосно излечена.

Est photo

1743Години подоцна Маркизот од Rocozels ја гради првата термална бања во Avène за лекување на пациенти кои страдат од атопичен дерматитис, егзема и изгореници.

1826Термалната бања Avène е препорачувана од многу научни водачи во дерматологијата, како што е Jean-Louis Alibert.

Jean-Louis Alibert
Avenelope

1871Avène термалната изворска вода е испратена до САД за жртвите од големиот пожар во Чикаго

Public interest

1874Заради своите смирувачки својства и лекување на кожни болести, угледот на термалниот центар Avène брзо расте. Заради тоа од страна на француската влада е изгласено да биде дел од јавен интерес.

1966Avène хидротерапискиот центар добива решение за соработка со Француското социјално осигурување.

Avène Hydrotherapy Center

1975Avène хидротерапискиот центар е купен од страна на Pierre Fabre Laboratories (денес втората најголема приватна фармацевтска компанија во Франција).

Benefits of Thermal Spring Water

1989Создадена цела линија на производи за нега на кожата со користење на термалната изворска вода Avène како основна клучна состојка.

1990Недалеку од старите бањи е отворен нов модерен хидротераписки центар Avène со капацитет од 2000 пациенти. Хидротерапискиот центар е поврзан дирекнот со изворот за да се обезбеди квалитетот на термалната изворска вода Avène.

2005Капацитетот на хидротерапискиот центар Avène е зголемен за 4,000 пациенти.

Center

2010Брендот Eau Thermale Avène слави 20 години постоење.

Eau Thermale Avène brand celebrates 20 years.

2013Дванаесет годишно истражување покажа дека термалната изворска вода Avène има уникатна микрофлора: Aqua Dolomaie, која го смирува чувството на чешање и иритација.

2015Приказната на Avène не застанува овде, ќе биде пренесена и на следните генерации. Тo be continued…

New suncare line