Наши статии

За брзо и ефективно лекување на раните

Кожата е најголемиот човечки орган, една од нејзините улоги е одбранбената функција на организмот. Покрај тоа таа служи како бариера помеѓу внатрешноста на телото и надворешниот свет, но исто така го спречува губењетп на основните телесни состојќи, како што се вода, минерали и протеини, но исто така го спречува и влегувањето на потенцијално штетни матери во организмот, како што се хемикалии, бактерии и алергени.

read more

Акни во зрелите години…

Акни е најчестиот тип на кожен проблем кој се јавува кај двата пола и е околу 80% застапен во адоласентниот период. После дваесетата година обично се повлекуваат, но проблемот може да потрае и до триесетите па во некој случаеви и подолго (особено кај жените). Најчесто се појавува на лицето, потоа грбот и градите, и во поретки случаеви на вратот, рамената, надлактиците… но без разлика каде и да се појават секогаш се карактеризираат со изразена себореа односно зголемено е лачењето на лој ните жлези.

read more

Сува кожа и кожа склона кон атопија

Дали знаете дека постојат повеќе причини кои може да предизвикат различни нивоа на чешање на кожата: контактна егзема, уртикарија, сува кожа или други различни заболувања. Чешањето исто така може да биде предизвикано и од атопичен дерматит, честа форма на дерматит кој ги опфаќа како децата така и возрасните.

read more