Поради големите топлини и влажност во текот на летото се зголемува лачењето на секреција, поради што дел од површината на кожата станува масна и акнте се речиси неизбежни.

Поради изложување на високи температури, зголеменото потење и примената на несоодветн козметички препарати, во текот на летото многу често доаѓа до промена на кожата. Кожата станува масна, а порите на лицето поизразени, што станува идеална за појава појава на митесери и акни.

ПРЕПОЗНАВАЊЕ НА ДЕРМАТОЗА ВО НЕКОЛКУ ЧЕКОРИ

Акни (Acne vulgaris) се едни од најчестите дерматози, кој се јавува и кај двата пола со околу 80% застапеност кај адолесцентната популација. После дваесетата гина обично се повлекува но може да потрае и до триесетите години, па и повеќе особено кај жените. Најчесто се појавува на лицето, потоа грбот и градите, а многу помалку на вратот, рамењата, прстите и надлактите.

За акните може да кажеме дека се полиетиолошки дерматози бидејќи се предизвикани од страна на неколку фактори, меѓу кој најважни се: наслединот фактор, хормоните и бактерии.
Хормонски фактори најмногу се манифестира во пубертетот, кога ќе се промени односот на половите хормони, било зголемен андроген или намален естероген. Оваа појава предходи и зголемена секреција на лојните жлезди зголемено лачење на себум (масна течност). Поради натрупување на мртви делови од кожата и стеснување а подоцна и затварање на порите се создава бело-жолтеникава маса наречена комедон (митесер), проблемот е тоа што во митесерите се развиваат најразлични бакгерии од кој главна улога имат анаеробните бактерии (Propionibacterium acnes), кој ствара слободна масна киселина и потикнува воспаление во лојната фолукула и околкното ткиво. Тогаш настануваат длабоки, тврди, болни јазли со големина на грашк а некогаш и поголеми.

Дијагозата се се темели на клиничката слика и историја на болеста, и после обработката се поставува терапија. Од клинички аспект, акните се делат на:

 • acne comedonica – најлесен облик кој се лечи со примена на локална терапија
 • acne papulopustulosa – средо-тежок облик, кој во поблаги случаеви се применува само локална терапија, а кај потешки случаеви се дава и општа терапија во облик на антибиотици.
 • acne conglobata – најтежок облик кој за лечење се бара орална ретиоидна терапија, која е многу ефикасна, но има озбилни несакани ефекти, како што се суво лице, иритација на кожа, усните и очите.

ТЕСНО ПОВРЗЕНИ СО УВ ЗРАЧЕЊЕТО

Освен Аcne vulgaris, важно е да спомене уште некој дерматози кој се дирекно поврзани со изложување на ултравиолетови зрачења.
Acne aestivalis – се појавува после изложување на сонце или после умерено изложување на УВ зрачање (солариум), слични како црвени папули. Обично се појавуваат во пролет, се зголемуваат во текот на летото а фазата на исчезнување настанува во есен. Промените настануваат на делот од грбот, градите, рамењата, надлактиците а лицето во голем број на случаеви е поштедено. Најчесто се појавува кај средновековните жени кој се имале акни во текот на пубертетот. Се смета дека главен причинител за создавање е УВА зраците и одредени состојќи во козметичките препарати. Затоа како мерка за превенција се совети за примена на средства за заштита од сонце, кој содржат слободни радикали со чистачки особини како витамин Е и алфа-глукозил.
Acne solaris – обично се појавува кај постарите луѓе како резултат на долготрајно кумулативно изложување на УВ зрачање, најчесто кај мажи помеѓу 60 и 80 години. Промените најчесто се отворени комедони околу очите, на носот, образите и челото.

ДЕРМОКОЗМЕТИЧКИ ПРИСТАП ДО РЕЗУЛТАТИ

Поради големата топлина и влага во летниот период се зголемува активноста на лојните жлези, поради што површинскиот дел од кожата станува масен. Настанува затнување на екскреторни канали на лојните жлезди и се развива воспаление на фоликулот. Ситуацијата се влушува кога се врши и додатно триење од тесна облека околу јаката, пазувите, рамењата и др.

Во ситуација кога кожата е масна, постои постојан ризик за појава од акни, почнувајчи од мали па се до најголемите и најзбилните случаеви на акни. Дермокозметичките производи се основа на секојдневната хигиена и нега на телото, со редовна примена може да биде изразито корисно со справување на овие проблеми. Меѓутоа, за да бидат ефикасни дермокозметичките производи за оваа намена треба да се води сметка за нивниот состав и што точно содржат, а тоа значи дека треба да бидат:

 • без сапун (soap free)
 • без состојќи кој ги затварат порите
 • безмасно (oil-free)
 • базиран на вода / хидратација (water-based)
 • хидроалергена (доколку имате акни и осетлива кожа)
 • да содржат состојчи кој го ублажуват воспалението

За да се маскират промените кој настануват со појавата на акни, може да се користи пудра за лице. Денес постојат дерматолошки тестирани пудри, посебно наменети за проблематична кожа. Вакви пудри има во најразлични нијанси и текстури и можат да се прилагодат на секој тип на кожа. Тоа што е многу важно кај луѓето што се склони кон појавување на акни, во летниот период е задолжително користење на заштита од сонце со SPF 30 do SPF 50+, чиј што формули се прилагодени за проблеми со кожата на лицето.

БЕЗ АКНИ ПОСЛЕ ЛЕТОТО

Летото започнува, а школите, грижите и работните обврски стивнуваат, годишните одмори се пред врата. Пред да се потполно опуштиме и уживаме во долгите сончеви денови, треба и соодветно да се припремиме и заштитиме бидејќи летото со себе носи и некој здраствени проблеми меѓу кој се вбројува и акни на кожата.

TriAcnéal EXPERT е препарат од линијата на Avène наменета токму за грижа на масната и проблематична кожа. Содржи неколку активни состојќи

 •  Diolényl®со тројно селективно дејство го намалува размножувањето на бактериите, го намалува црвениотото и промовира елиминрање на мозолчиња.
 • Х-PressinTMпомага да се елиминираат митесерите на кожата и истата ја прави помазна.
 • Retinaldehid – ги штити постоечките акни од воспаленија а со тоа и спречува настанување на лузни, делува и против хиперпигментација кој се чести после акни.
 • Avène термална вода – делува смирувачки и антииритирачки, го смирува црвенилото.

Триакнеал е хидратант кој лесно се впива и ја остава кожата нежна и мека. Се применува еднаш дневно, навечер, на предходно исчистена и добро исушена кожа на лице. Може да се нанесува и на други делови од телото пр. гради и грб.

CLENANCE заштита од сонце SPF 50 е наменет за масна и проблематична кожа, односно за заштита во интензивен период на сончево зрачање. Тоа му го овозможува:

 • Комбинација од заштитни фактори – штити од УВБ и УВА зраци (максимален спектар на апсорпција)
 • Силен антиоксиданс претокоферил – предходник од витамин Е кој ја штити кожата од делување на слободни радикали
 • Цинк-глуконат – делува противииритирачки
 • Глицерил лаурат – го регулире излачувањето на масен секрет

Avène термална вода – благодарејќи на термалната вода, позната по смирувачкото и антииритирачкото делување, овој производ го поднесува и најосетливата кожа. Едноставно се нанесува, добро се впива и остава мат ефект на кожата.