Иако комбинираната кожа вклучува суви и хиперсебороични подрачја и истите се склони кон акни (во Т-Зоната), во никој случај не треба да правиме генерален пристап во негата на кожата со користење производи наменети за масна кожа.

Луѓето со овој тип на кожа треба да се се грижат за реакциите на кожата кои се често поврзани како со сувите така и со масните делови од кожата.

Примената на козметички производи наменети за масна кожа на делови од лицето каде кожата е сува (или обратно, примена на производи наменети за сува кожа на делови од лице каде кожата е масна) често има негативни ефекти и ствара поголеми проблеми на кожата. Поради ова, перепорачливо е да се користат производи специфично прилагодени за секоја зона од мешвитата кожа на следниот начин:

  • Т-зоната се третира на ист начин како масниот тип на кожа. Целта ни е да го намалиме масниот сјаен изглед со производи кој ефикасно го намалуваат зголеменото лачење на себум и дават матирачки ефект.
  • Останатиот дел од кожата (сувата кожа ) треба да го третираме со производи кој овозможуваат хидаратација и максимална удобност на сувите делови на кожата.

Абразивни производи не се препорачуват, бидејќи тие се премногу агресивни на сувите делови на кожата од лицето и го стимулираат производството на себум во насните делови.

Avène ПРЕПОРАЧУВА