Дали знаете дека постојат повеќе причини кои може да предизвикат различни нивоа на чешање на кожата: контактна егзема, уртикарија, сува кожа или други различни заболувања. Чешањето исто така може да биде предизвикано и од атопичен дерматит, честа форма на дерматит кој ги опфаќа како децата така и возрасните.

Најчесто се јавува кај малите деца

Процентуално атопичниот дерматит повеќе ги зафака доенчињата и малите деца. Оваа болест се карактеризира со непријатни симптоми на чешање, кој често знаат да ги реметат секојдневните навики и активниости на децата, како нивниот сон – а и сонот на нивните родители.

img-sleepЗа намалување на чешањето

За да се намалат непријатните симптопи на чешање потребни се локални анти-инфламаторни лекови. Тоа значи секојдневна употреба на специјални дермокозметички производи кој ги намалуваат симпомите и го намалуваат чувството за чешање и навиката за истата.

img-new-creme

ВАЖНО Е ДА ЗАПОМНИМЕ :
АТОПИЧНИОТ ДЕРМАТИТ НЕ Е ЗАРАЗНА БОЛЕСТ!

 

Што треба да се избегнува

  • Детергенти и сапуни (потребно е користење на соодветни средства за хигиена БЕЗ САПУНИ)
  • Миење на кожата четки и ракавици за туширање
  • Производи кој содржат Парфем, Парабен, Конзерванс и Алкохол
  • Синтетичка облека

Сува кожа, склона кон атопија

Карактеристики

Кожа склона кон атопија е сува, чеша и на неа се забележуваат егземи со различни големини. Егземите се манифестира со појава на црвенило и пликови на кожата, големи или мали кој дават чувство на чешање. Ваквите состојби се добар показател на лекарот за одредување во која фаза е болеста: црвена, мека и влажна во почетна, а во подоцнежна фаза е здебелена и сува.

img-dry-skin

Засегнати области

Ако болеста се јави пред првата година од животот, најчесто зафатени подрачја се челото, образите и надворешните страни на рацете и нозете. Подоцна се јавуваат карактеристичните промени под пазувите, зад колената и внатрешната страна на лактите.

Правилен третман – сигурен ефект

За правилно лекување на оваа состојба, производите за нега мора да се способни за „реконструкција“ и враќање на интегритетот на кожата, а со тоа и нејзината одбранбена улога. Такви својства имат активните Емолиентни препарати – тие, освен тоа што прават корекција на недостатоткот на липиди во кожата, содржат и активни состојки создадени за борба против:

  • Хиперреактивност на кожата
  • Чувство на чешање

img-treat

Што е емолиенс?

Супстанци кој содржат Минерални масла, Виши Масни киселини и други Липидни компоненти кој овозможуваат ендогено рехидрирање.
Суштинската придобивка е од т.н. ефект на затварање (оклузија) т.е. ограничена загуба на вода. Поради ова термините „емолиенс“ и „хидратант“ често ги сметат за истозначајни термини (емолиентна крема = хидратантна крема).

XeraCalm A.D.

Предности

XeraCalm A.D содржи единствена активна состојка I-modulia®, сигурен и многу ефикасен во третманот на кожа склона кон атопија и сува кожа која чеша:

I-modulia® – по 12 години опсежни биотехнолошките истражувања, Laboratoires Pierre Fabre создаде мулти-активна состојка која директно влијае на чешањето, како резултат на сувост на кожата, смирува црвенило и/или иритација на кожата поради хиперактивност.

CER-OMEGA – враќање на заштитниот слој на кожата и го прави поотпорен.

Avène Термалната Изворска Вода – смирува, делува против-воспалително и дава моментално чувство на свежина и удобност на кожата. XeraCalm A.D кремот, ја смирува, храни и ја штити кожата. Кожата повеќе не чеша!

beforeafter_atopic-MK

Дали одговара на мојот тип на кожа?

XeraCalm A.D е наменет за сува и многу сува кожа, склона на атопија, чешање кај доенчиња, деца и возрасни. Кремот XeraCalm A.D е произведен со Стерилна козметичко-технолошка постапка (Sterile Cosmetics), новиот стандард за производство, единствен во светот кој овозможува максимална безбедност и ефикасност. Поради тоа НЕ СОДРЖИ Парабен, Конзервенаси и други супстанци кој делуват како конзерванси. Затоа, Стерилната Козметика (Sterile Cosmetics) гарантира максимална безбедност кај пациентите со атопична кожа.

 

 

footer-headband